|  

SICAP - ghid pentru începători

SICAP - ghid pentru începători


Tot mai multe firme sunt interesate să aplice pentru licitațiile de pe platforma publică SICAP, mai ales în această perioadă dificilă, dar angajaților sau persoanelor responsabile care nu au mai interacționat cu această interfață li se pare greoaie utilizarea site-ului.

Acest articol vine exact în ajutorul acelora care vor să deslușească tainele SICAP. În rândurile următoare le vom explica pe scurt cum pot naviga ușor pe platformă și le oferim câteva tips-uri importante pentru a-și eficientiza munca.

Cum te înregistrezi în SICAP?

Pentru a putea participa la licitații, trebuie întâi să te înregistrezi pe platformă (https://e-licitatie.ro/reg/account/register). Cum faci asta? Completezi online formularul de înregistrare, apoi cererea de înregistrare care trebuie semnată de administratorul firmei sau de persoana expres împuternicită pentru a face acest lucru. Le trimiți online sau prin poștă, apoi vei primi pe mail Certificatul Digital de înregistrate, precum și toate instrucțiunile pentru a-l instala. Va trebui apoi să-l descarci și să-l instalezi pe calculatorul tău pentru a-l putea utiliza.

Meniul principal

Meniul principal

După ce ai intrat în cont, pagina Home Page (vezi imaginea) conține 4 coloane, cu: informații de interes ( și de aici poți accesa anunțurile la care esti înscris), catalog produse, toate informațiile despre contractele electronice și clasificarea procedurilor CPV.

Tot pe prima pagină, în josul ei, găsești informațiile despre firma pentru care lucrezi. Trebuie să știi că poți edita aceste informații, poți adăuga inclusiv un nou utilizator sau un nou sediu al firmei cu toate detaliile aferente, tot ce trebuie să faci petru asta este să apeși pe butonul modifică. Nu uita ca la final să salvezi modificările făcute.

Meniul secundar din stânga

Meniul secundar din stânga

După cum poți vedea în imaginea de mai sus, meniul din stânga are 7 butoane, iar cele mai importante sunt primele două care se referă la inițieri de proceduri de achiziție ( la care poți oferta) și atribuiri de proceduri (licitații care au fost deja câștigate). Aici poți naviga facil, poți căuta o licitație după sumă, locație, denumire lucrare sau chiar după codul licitației.

Încărcarea documentației se face numai pe licitație, nu și in dosarul companiei cum se făcea în vechiul sistem SEAP, o schimbare mult așteptată care salvează mult timp utilizatorului.

Categorii de licitații și diferențe

Categoriile de licitații la care poti participa sunt (le găsești pe primul buton al meniului din stânga): anunțuri de intenție, invitații de participare, anunțuri de participare, anunțuri de participare simplificate, anunțuri de concesionare, anunțuri de concurs de soluții și publicitate anunțuri.

Se pot face achiziții directe (prin rubrica publicitate anunțuri) sau achiziții publice (prin invitații de participare, anunțuri de participare, anunțuri de participare simplificate). Sunt câteva diferente importante între acestea: valoarea contractului este principala diferență. Achizițiile directe pot fi listate până la o anumită sumă de bani, dacă ele depăsesc acea suma ele devin achiziții publice.

Pentru achizițiile directe timpul de deliberare (de desemnare a câștigătorului licitației) este mai mic, iar pentru a participa la acest tip de licitație sunt necesare mai puține documente.

Pentru achizițiile publice documentația trimisă trebuie semnată digital, pentru cele directe acest lucru nu este necesar.

Sper că informațiile de mai sus ți-au fost de folos și te-au ajutat să începi să utilizezi eficient platforma SICAP.

Noi, Viz Construct suntem alături de tine și îți oferim consultanță profesională pentru SICAP (întocmire documente calificare, propunere tehnică, propunere financiară- devize). Ne găsești la office@vizconstruct.ro sau la numărul de telefon: +40766.690.739!

Dacă dorești să abordăm sau să dezbatem o anumită temă specifică în articolele noastre viitoare, aștept mesajele voastre la office@vizconstruct.ro!

Consultanță, Proiectare și Întocmire devize

Doriți o ofertă personalizată care să răspundă tuturor nevoilor dumneavoastră?


Aflați mai multe despre serviciile noastre