|  

Ce sunt devizele în construcții? Care este structura unui deviz?

Ce sunt devizele în construcții? Care este structura unui deviz?


M-am lovit adesea de situația în care clienții (beneficiarii) care nu au o legătură strânsă cu domeniul construcțiilor, să nu știe exact ce sunt și ce presupun devizele. De aceea, au dificultăți în a ști ce anume să ceară unei firme de consulanță și a ști să evalueze devizele primite.

În acest articol, o să vă explic pe scurt ce este un deviz, la ce se utilizează el și care este structura lui.

1. Ce este un deviz de lucrări în construcții?

Devizul este un document care prevede costurile totale, incluzând aici cheltuielile cu materialele de construcții si cu forța de muncă, pentru un proiect de construcții, fie că este vorba de o clădire de birouri, bloc de locuințe, școală sau hală industrială etc.

Legea prevede că devizele sunt obligatorii pentru proiectele realizate din bani publici, dar eu vă sfătuiesc să le cereți proiectantului sau arhitectului Dvs. și pentru proiectele private, pentru că, în acest mod, veți reuși să aveți un management mai realist și eficient al costurilor pentru respectivul proiect.

De fapt, devizul include documentația (detaliile) tehnice și economice pe baza cărora se va efectua construcția propriu-zisă.

2. Structura unui deviz

Un deviz este compus din: devizul general, devizul în funcție de obiectul de investiție și devizul în funcție de categoria de lucrări necesare.

2.1 Devizul general este unul dintre cele mai frecvente devize și trebuie să precizez că se realizează în faza de proiectare sau a studiului de fezabilitate a clădirii sau a întocmirii documentației de avizare a lucrărilor. De asemenea, devizul general este utilizat și la ofertarea pentru licitațiile publice, fiind inlus în partea de propunere financiară.

În devizul general este cuprins totalul cheltuielilor estimate pentru : faza de proiectare, realizarea lucrărilor de construcții și instalații, inclusiv echipamente si dotari, organizare de santier pentru un anumit proiect. Devizul general este împărțit în subcapitole de cheltuieli.

2.2 Devizele în funcție de obiectul de investiție numite și deviz obiect prezintă fiecare investiție pe care proiectul o presupune, împreună cu lista echipamentelor necesare și cu totalitatea lucrărilor ce trebuie efectuate.

Iată câteva exemple de dezive obiect pentru o clădire de birouri: deviz structură de rezistență, deviz arhitectură, deviz instalații.

2.3 Devizul în funcție de categoria de lucrări necesare prezintă și detaliază operațiunile necesare pentru fiecare etapă a execuției unei lucrări, cuantificate inclusiv din punct de vedere cantitativ și valoric. Ca să înțelegeți mai bine, luăm exemplul construirii unui bloc de locuințe.

Pentru realizarea infrastructurii, a devizului de infrastructură în cazul nostru, trebuie să știm ce operațiuni se vor face pentru realizarea săpăturilor și ce operațiuni pentru turnarea fundației, ce cantități și ce costuri implică aceste operațiuni. Exact aceste lucruri sunt prevăzute și detaliate în devizul de infrastructură.

Acestea sunt cele mai importante aspecte de reținut despre devizele în construcții. Dacă doriți să abordăm sau să dezbatem o anumită temă specifică în articolele noastre viitoare, aștept mesajele voastre la office@vizconstruct.ro!

Consultanță, Proiectare și Întocmire devize

Doriți o ofertă personalizată care să răspundă tuturor nevoilor dumneavoastră?


Aflați mai multe despre serviciile noastre